Kosova bör bli självständigt

2008-01-10

"Kosova bör bli självständigt"

Sverige och EU måste erkänna Kosova. Annars blir det inte fred på Balkan, skriver Ndue Ukaj i sin debattartikel.

Debatt

Kosovo


För cirka tio år sedan började jag studera vid Pristinas universitet. Det var förbjudet för oss albanska studenter att studera på vårt modersmål. Därför kunde vi inte studera i universitetets lokaler. Vi var tvungna att studera i en källare. Det var hemskt. Jag förstår inte hur vi klarade det.

Dessutom kunde vi inte ha föreläsningar i källaren, eftersom polisen brukade stoppa folk som skulle gå till våra föreläsningar.

Jag visste inte hur det känns att vara fri. Jag hade bara upplevt frihet i poesin och litteraturen. Mina vänner och jag studerade litteraturvetenskap. Men när polisen stoppade oss på gatan, kunde vi inte berätta att vi var studenter. Vi kunde absolut inte berätta att vi studerade det albanska språket och litteratur. Då skulle polisen ha slagit oss.

Jag berättar om det här för att förklara något om vad den serbiska regimen gjorde mot det albanska folket i Kosova.


Tio år efter kriget är Kosova på väg att bli ett självständigt land. Men ett par länder i Europa - Cypern, Rumänien, Ryssland - vill inte acceptera Kosova som självständigt land.

Kosova kan i dag inte leva fredligt tillsammans med Serbien, ett land som bara har gett oss våld. De har inte förändrat sig. Den serbiska militären har dödat cirka 2 000 personer och grävt ner deras kroppar någonstans i Serbien. De tar inget ansvar för att hitta kropparna. Det är förfärligt för deras familjer, som inte vet var de döda är begravda.

Under kriget dödade den serbiska regimen cirka 15 000 albaner. I hundra år har nästan alla våra kontakter med Serbien varit våld och krig. Serbien har försökt stoppa de albanska skolorna, kulturen, språket och all utveckling. I dag finns cirka en miljon albaner som har blivit tvungna att lämna landet.

Jag och andra i min generation har försökt göra fredligt motstånd. Nästan varje dag, i flera månader, demonstrerade vi för mänskliga rättigheter och mot kriget. Många anser att moder Teresa var mycket viktig för kosovaalbanerna under 1990-talet. Moder Teresa var en albansk nunna, som var känd i hela världen för sitt arbete för fred. Kosovaalbanernas ledare, författaren Ibrahim Rugova, arbetade för en fredlig politik. Men ingenting kunde stoppa Serbiens hunger efter makt och kontroll över Balkan.


Just nu kämpar Kosova för en framtid utan våld, en framtid där Kosova är med i EU och Nato, och samarbetar med alla länder i Balkan, även Serbien. Det kommer att bli svårt, men Kosova och det albanska folket är beredda på det.

Nu är det äntligen dags för fred och stabilitet. Kosova och Balkan får mycket stöd från EU och USA. Men samtalen mellan Kosova och Serbien har inte gett mycket resultat. EU och USA är nu beredda att erkänna Kosova som en självständig stat.

För att förstå vad som händer i Balkan och Kosova måste man veta mycket om historien. Den serbiska Akademin och politikerna piskade upp nationalismen på Balkan, och resultatet blev fyra krig.

EU och Sverige måste snabbt erkänna Kosova och se till att alla länder på Balkan blir medlemmar i EU. Det blir inte fred på Balkan innan Kosova blir ett självständigt land. Det betyder allt för det albanska folket - fred, demokrati, perspektiv, liv.

Det vet alla som vet tillräckligt mycket om Kosova. Det vet också Serbien, som fortfarande vill styra Kosova. Serbien bör bli mindre nationalistiskt och skapa en rimlig politik för en framtid utan kriser.

Genom Kosovas självständighet blir även Serbien fritt. Därför bör Sverige vara ett av de första länderna som erkänner Kosovas självständighet.


www.sesam.nu

Lätt svenska: Malin Bergendal


Ndue Ukaj, albansk författare och litteraturkritiker


Kommentarer
Postat av: Anonym

Kosova bör bli självständig

2008-08-04 @ 23:03:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0